Címlap Szerviz

 

Olajcsere

 

A karbantartás fontos része az időszakos olajcsere
A motorolaj feladata, hogy elválassza az egymással fémesen súrlódó motoralkatrészeket és ezáltal csökkenti a súrlódási veszteséget és a kopást. Lényeges szerepet játszik a motorban keletkező hő elvezetésében és az alkatrészek tisztántartásában.
Miért kell olajat cserélni?
A motorolaj szerves vegyületekből áll, amely az idő és terhelés hatására megváltozik. Az olaj "elfáradása" nem más, mint a használat közben elkövetkező fizikai és kémiai állapotváltozások folyamata. A gyakorlatban az olajcsere periódus nemcsak a motorolaj minőségétől, hanem a kenési rendszertől és a jármű üzemeltetési körülményétől is függ.
Olajszűrő csere
A szakszerű olajcsere nem képzelhető el az olajszűrő kicserélése nélkül. Ha erre nem kerül sor, a friss, nagy tisztítóhatású motorolaj a kopásfémekkel, szilárd szennyeződésekkel telített régi olajszűrőből kimossa a korábban belekerült szennyeződéseket, amelyek ezután az olajáramba jutva újból eljutnak az egyes kenési helyekre, ahol kopási folyamatokat előidéznek elő, továbbá felgyorsítják a motorolaj öregedését.
A levegőszűrő élettartama elsősorban attól függ, hogy mennyi szennyeződés kerül rá. Mindegy, hogy a megtett kilómétereket vagy az eltelt időt vesszük figyelembe, a szűrőt ajánlatos azelőtt kicserélni, hogy az nagy mértékben meggátolná a levegő átáramlását. Idővel minden szűrő eléri azt az állapotot, amikor már nagy mértékben akadályozzák a levegő átjutását. A benzinfogyasztás, a gépkocsi általános teljesítménye egyre romlanak, amíg új szűrő nem kerül a gépjárműbe. A szűrőt úgy vizsgáljuk meg, hogy kivesszük és a napfény felé tarjuk. Szabad szemmel láthatjuk, ha a szűrő túlságosan koszos és ideje kicserélni. Az olajszűrőket tanácsos minden egyes olajcsere alkalmával kicserélni, s mivel az olaj a motor élettartamának egyik legfontosabb tényezője, így az olajszűrő minimális költségével nem érdemes spórolni.

 

 
Névnap
Ma 2019. október 22., kedd, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
Válasszon nyelvet
Hungarian Croatian Czech English French German
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa18
mod_vvisit_counterTegnap43
mod_vvisit_counterEzen a héten61
mod_vvisit_counterMúlt héten306
mod_vvisit_counterEbben a hónapban942
mod_vvisit_counterMúlt hónapban1753
mod_vvisit_counterÖsszesen466095